workshops

Workshop Scenario / Storyboarden Aventus

Vandaag heb ik een workshop scenario schrijven en storyboarden mogen verzorgen aan de Aventus MBO te Apeldoorn. Deze workshop werd gegeven in het kader van kennismaking en ter introductie van storyboarding en scenarioschrijven. Binnen de groep zaten nieuwe studenten van zowel de opleidingen mediamanagement, als mediaredactie en mediavormgeving. Het was een leuke en zeer waardevolle dag en ik was blij verrast om al het werk van de studenten te zien.

Over de workshop

De workshop zelf bestond uit drie delen, te beginnen met een korte introductie. Hierin gaf ik een beknopte toelichting over mijn werk als vormgever en striptekenaar. Het was leuk om te zien dat een aantal van mijn klanten door enkele studenten herkent werden.

Daarna volgde een praktische opdracht. Hierin kreeg de groep al doel om twee personages te bedenken. Aan de hand van enkele voorbeelden en een “character model sheet” gingen beide groepen aan de slag. Hieruit kwamen de meest vreemde en unieke resultaten. Voor de studenten met een niet-grafische achtergrond stelde ik voor om de nadruk meer op de fictieve biografie van het personage te leggen. Wie is je karakter? Wat maakt hem uniek? Met een vijftal basisvragen als leidraad gaf ik de studenten de gelegenheid hun fantasie de vrije loop te laten.

Vervolgens was het de taak om een van de fictieve personages uit te wisselen met een klasgenoot. Het was leuk om te zien hoe de studenten reageerde toen ze tot de realisatie kwamen dat een ander met een van hun personages aan de slag ging. Ik voegde hieraan toe dat in de praktijk het zelden voorkomt dat je een project, of het nu een film, shortmovie of animatie is, in je eentje neerzet. Daarom is het van belang dat je kunt samenwerken, en met de creaties van anderen overweg kunt.
Na het uitwisselen van karakters kregen de studenten de opdracht om een scenario te verzinnen rondom hun eigen personage en het nieuwe personage. Hierbij was het idee om antwoord te vinden op de volgende vragen:
– wat is de relatie tussen de personages?
– waar komen ze elkaar tegen?
– wat is het conflict?
Ook deze opdracht was verschillend per studierichting, zo kregen de vormgevings studenten de opdracht om na te denken over camerahoeken, de opbouw van spanning en de aankleding van hun scene. En was het voor de mediaredactie, en mediamanagement studenten juist de opdracht om een sterk scenario te schrijven met een pakkend dialoog.

Na afloop bedankte ik de studenten voor hun inzet. Al met al was het een zeer geslaagde middag en zeker voor herhaling vatbaar!